16.11. 2023 Perşembe günü Saat 11:00’ de Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından, Fen Edebiyat ve Eğitim Fakülteleri 3. ve 4. sınıf öğrencilerine, Fen Edebiyat Fakültesi Erdal AKAR konferans salonunda “Lisansüstü Eğitimin Önemi” ile ilgili bilgilendirme semineri verilmiştir. Fakülte Öğrencilerin yoğun katıldığı toplantıya Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin KOÇAK, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Bekir YALÇIN, Dekan Yardımcısı Prof Dr. Erdinç DÜNDAR, Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. Şükrü TORTOP, Matematik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal YILDIZ,  Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet SERTESER, Kimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer HAZMAN ve Başkan Yardımcıları, Öğretim Üyeleri ve Enstitü Sekreteri Abdullah KILINÇER katılmıştır. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin KOÇAK açılış konuşmasında, henüz lisans aşamasında lisansüstü eğitimle ilgili kapsamlı bir sunumun yapılmadığı ve yoğun katılımlı bu seminerin öğrencilerimizin lisansüstü eğitim hedeflerini koymada yarar sağlayacağını ifade ederek Enstitü yönetimine teşekkür etti.

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Bekir YALÇIN katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında,  lisansüstü eğitimle nitelikli araştırmacı ve araştırma sayısında artışın sağlanabileceğini ve bunun ülkemizin gelişiminde önemli rol oynayacağını ve özellikle Fen ve Matematik alanlarında lisansüstü eğitimin, teknolojinin geliştirilebilmesi için gerekli teknik bilginin üretilmesinde anahtar role sahip olduğunu ifade etti. Endüstride herhangi bir mühendislik problemin çözümü için ve/veya yeni bir uygulamanın geliştirilebilmesi için, önce o mühendislik problemin temelindeki teorinin, fen veya matematik alt yapısının bilinmesi gerektiği ve daha sonra bu bilginin ilgili mühendislik alanına uygulanabileceği ifade edilmiştir. Prof. Dr. Bekir YALÇIN, Polimer Kimya alanındaki Araştırmacı ile Makine Mühendisliği İmalat alanındaki bir Araştırmacının birlikte gerçekleştireceği lisansüstü çalışma ile havacılık sektöründe kullanılan yeni nesil kompozitlerin veya topoloji tasarımların imalatına yönelik teknik bilgiyi üretebildiklerini; diğer yandan Fizik Lazer alanındaki bir Araştırmacı ile Konstrüksiyon-İmalat alanında Araştırmacının ortaklaşa metal eklemeli imalatta (metal 3-D yazıcı) yaşanan imalat hatalarına çözüm bulabileceklerini vurgulamıştır. Seminerde, havacılık sektöründe hafifleştirme amacıyla yapılan lisansüstü tezlerin ve/veya algoritma geliştirme, bulanık mantık, yapay zeka, varyans analizi ve sonlu elemanlar analizi üzerine Matematik ve Mühendislik disiplinlerindeki Araştırmacıların ortak çalışarak kullanışlı teknik bilgi üretebildikleri ve bu bilgilerin teknolojiye dönüşebildiği, Biyoloji alanını ile Malzeme Mühendisliği alanı araştırmacılarının bir araya gelerek gerçekleştirdikleri lisansüstü tezler ile bir diş implantı üretimine yönelik teknik bilginin üretilebildiği örneklerle gösterilmiştir.

Ayrıca, Matematik, Fizik, Kimya ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dallarından bu sene mezun olacak öğrencilerine, sürdürülebilir gelişimleri ve kendi alanlarındaki bilgi potansiyellerini arttırabilmeleri için mezuniyetlerinden sonra üniversiteyle iletişimlerini koparmamaları ve Üniversitemizde lisansüstü eğitime yönelmeleri tavsiye edilmiştir. Öğrencilerimizin, lisans eğitiminin 3. Sınıfından itibaren lisansüstü eğitim hedeflerinin olması için motivasyon çalışması başlattıklarını ifade eden Prof. Dr. Yalçın,  ülkemizin çoğu sektöründe önemli ilerleme kaydedildiği ancak bu ilerlemeyi daha ileri taşıyacak daha fazla araştırmacıya ve araştırmaya sahip olunması gerektiği ve bununda yolunun lisans eğitiminden sonra lisansüstü eğitim (yüksek lisans ve doktora) olduğunu vurgulamıştır. Lisansüstü eğitimle sağlanabilecek avantajların anlatıldığı seminerde, Prof. Dr. Bekir YALÇIN Fen Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans ve doktora eğitimi için gerekli olan şartları anlatarak AKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı 24 Anabilim Dalı’nın akademik personel ve laboratuvar alt yapısının yeterli ve iyi olduğunu ifade etmiştir. Soru ve cevap bölümünün ardından seminer sona ermiştir.

 

 

 

17 Kasım 2023, Cuma 233 kez görüntülendi